Бахмач стверджує, що проблема з гуртожитком майже вирішена. Мешканці – не згодні

Непорозуміння із правом власності на кімнати в гуртожитку по вулиці Героїв України, 13 (раніше – Героїв Сталінграда) у Кропивницькому тривають давно.

13 грудня власник НВП “Радій” Євгеній Бахмач, у володінні якого знаходиться гуртожиток, запропонував роз’яснити ситуацію:

“Нам у спадок дісталося декілька гуртожитків. Той, що знаходиться по вулиці Героїв України, 13 побудований дуже давно, тому до ремонту знаходився у жалюгідному стані. Відсутність нормального даху, замикання електрики, в будинку були старі системи опалення, водозабезпечення, вікна та двері з щілинами. Тобто, умови для гідного проживання були відсутні”.

гуртожиток

Євгеній Бахмач пояснив, що було зроблено для покращення стану будинку та які гарантії надалися мешканцям:

“Ми розробили проект і запланували відремонтувати будівлю. Почали з даху, потім зробили ремонт центрального під’їзду, після цього планували зробити повний капітальний ремонт у 3 під’їзді. Для того, щоб провести роботи, звідти потрібно було відселити людей. Частину переселили в гуртожиток автопарку на Шатіла, а частина не згодилась на відселення. На той момент ми не наполягли на цьому і тому змогли зробити ремонт лише у частинах будівлі, які були вільні. Людям, яких ми відселили, ми дали гарантійні зобов’язання про те, що після закінчення ремонту вони повернуться в ті кімнати, в яких жили раніше”.

Потім, за словами власника НВП “Радій”, трапилось те, чого не міг ніхто передбачити – деякі мешканці почали самовільно захоплювати чужі помешкання.

“Вийшло так, що деякі з тих, хто залишився, захопили вільні кімнати і стали стверджувати, що це все їхнє, тому що вони потребують розширення. Це нас повністю не влаштовує, оскільки ми признаємо право мешканців тільки на ту кімнату, на яку вони мають ордер – не залежно від того, працювали вони на “Радії” чи ні, – говорить Бахмач. – Ті, хто захопив квартири, декілька років ходили по судам і намагались довести, що гуртожиток взагалі не належить «Радію». Справа дійшла аж до Верховного Суду України і він визначив, що повноправним і єдиним власником будівлі є наше підприємство”.

DSC_0120

Євгеній Бахмач оголосив, щоб підготувати кімнати до зими, у минулому році деякі моменти ремонту доводилось робити ледве не через бійку. Зараз більшість захоплених кімнат мешканці вже повернули. За планами, всі кімнати мають бути приватизовані і передані у приватну власність:

“Станом на сьогодні, 5 кімнат залишаються у незаконній власності. Кожне заселення, коли йде мова про повернення законного господаря, зі сторони рейдерів проходять бурні протести. Однак, я відповідально заявляю – ми не відступимо.  Ми з повагою відносимось до всіх мешканців, але «шари» не буде. Нами надається право приватизації і повноправного володіння кімнатою, але лише тією, на яку є ордер”.

Керівник НВП “Радій” роз’яснив, як відбувається процес приватизації:

«У зв’язку з тим, що НВП “Радій” є приватним підприємством, ми юридично не можемо нікому нічого дарувати. Тому ми назначили символічну ціну за квартиру – 5 тисяч гривень. Сума включає кімнату, частку на кухні, в передпокої, туалеті та душовій. Причому, оплата не проводиться відразу. У разі потреби, ми надаємо відстрочку на 1-2 роки”.

Євгеній Бахмач повідомив, що майже 50% кімнат вже приватизовано:

“20 квартир вже приватизовано, а по 20-ти ще йде процес приватизації. Лише 5 кімнат залишаються проблемними та без ремонту, через спротив незаконних мешканців”.

Журналіст Першої електронної також поспілкувався з мешканцями скандального гуртожитку. Вони переконують, що Євгеній Бахмач незаконно виселяє їх з кімнат.

«Коли будівля перейшла у власність заводу, у нас не було ніяких документів на руках. Просто працювали і платили, – розповіла мешканка гуртожитку Галина. –  Потім нас переселяли на Шатіла, 10, і там замість одного року – ми прожили сім. Перед переселенням з нами не було підписано ніяких договорів. Це зовсім несправедливо. Спочатку він мене виселив з кімнати, а потім запропонував купити її. Я заплатила 10 тисяч грн за квартиру + 3 тисячі за металопластикове вікно».

За словами Бахмача, були люди, які самовільно захоплювали чужі помешкання. Першій електронній вдалося поспілкуватися з однією особою, про яку говорив Євген Бахмач. Однак чоловік переконує, що його незаконно хочуть позбавити житла.

«Я вже втомився всім щось пояснювати і доводити. Приходять якісь невідомі люди і намагаються виселити мене з власного помешкання», – повідомив Сергій.

На питання, на яких підставах його хочуть виселити, чи викликав чоловік поліцію і чи взагалі є в нього якісь документи на проживання, Сергій відмовився відповідати.

Інші жителі гуртожитку стверджують, що Бахмач хоче продати їхні квартири.

 «Звичайно документально ми нічого підтвердити не можемо, був гуртожиток на балансі заводу 20 років тому і все. А потім ним заволодів Бахмач. Зараз нічого не зрозуміло, у когось є прописка в паспорті, а ордеру на квартиру немає. Коли переселяли людей на Шатіла, 10, давали гарантійні листи, що люди повернуться в своє житло, однак так не вийшло, – стверджує ще один житель Тарас. – Зараз Бахмач зганяє людей в одну квартиру по 5 і більше чоловік. Йому вигідно, щоб побільше людей платили за ліжко-місце. А у вільних квартирах планується зробити ремонт і  виставляти їх на продаж за значно більші суми, ніж працівникам заводу».

DSC_0047 DSC_0048 DSC_0049 DSC_0050 DSC_0051 DSC_0052 DSC_0055 DSC_0056

Поширити:

Залишити коментар:

коментар