Олександрійські діти найбільше потрібні американцям

Знайти бажаючих усиновити сироту сьогодні це справжнє диво, тим більше зважаючи на низький рівень нашого життя. Така ситуація нині склалася в Олександрійському районі, де черги на усиновлення державних дітей – практично відсутні. Єдиний «плюс», що на обліку районної служби у справах дітей зараз перебуває два подружжя, які потенційно готові стати прийомними батьками. Таким чином, з впевненістю можна сказати, що темпи усиновлення дітей-сиріт в районі, та  як власне і по всій країні, стрімко падають. Серед олександрійців, бажаючих усиновити здорову дитину без братів і сестер у віці 5-6 і навіть 7-8 років претендентів немає. А от американці та італійці подекуди виявляють бажання взяти в родину осиротілого українського малюка.

Так, принаймні, під час проведення круглого столу до Дня усиновлення присутнім розповів начальник районної служби у справах дітей Ярослав Коряковцев. У поточному році, за його словами, по району усиновлено п’ятеро дітей, з яких четверо – мешканцями США, один  – місцевим подружжям. Стільки ж сиріт до своїх домівок американці взяли й у 2014-му. А от у 2013-му ситуація була кардинально іншою. Тоді четверо сиріт усиновили олександрійці, одну – американці. У нові сім’ї малечу забрали з  Войнівського дитячого будинку.

Треба сказати, що останнім часом зберігається чітка тенденція оформлення в родину прийомних дітей. Це підтверджує статистика. Так, у 2013-у під опіку по району взято 16 сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У 2014-у – 23, а в поточному – 9.

Не менш актуальна тема, на думку Коряковцева, створення так званих патронажних сімей. Особливо, коли брати до уваги реалізацію державної програми реформування закладів інтернатного типу, яких на Олександрійщині лише два – Новопразька школа-інтернат та Войнівський дитячий будинок «Перлинка». Фахівець вважає, що згодом інтернати замінять саме патронажні сімї. Зараз таких по Україні лише шість. А в перспективі, і з цим важко не погодитись, їх буде більше. Виховуватимуться в них до 30-ти дітей-сиріт, хворих на ДЦП, даунізм чи ВІЛ. Разом з тим,  не меншу значимість матимуть і дитячі будинки сімейного типу та прийомні родини.

Сьогодні на території району функціонує 12 прийомних сімей (у яких виховується 23 дитини, 2 із них – сироти, 21 дитина з числа позбавлених батьківського піклування), та один дитячий будинок сімейного типу (6 вихованців –  діти, позбавлені батьківського піклування).

   На первинному обліку районної служби у справах дітей нині перебуває 200 маленьких олександрійців. У тому числі, сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, діти, що виховуються в прийомних сім’ях та в ДБСТ.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар