Наскільки публічна міська рада Кропивницького – дослідження

За результатами вимірювання Індексу публічності органів місцевого самоврядування у 2016 році у загальнонаціональному рейтингу Кіровоградська міська рада отримала 5 місце серед 22 обласних центрів України.

Таким чином загальний рейтинг публічності  Кропивницького складає 63% тобто зріс на 7% –  з 56% і 9 місця у 2015 році. Серед трьох суб’єктів дослідження найнижчі оцінки отримали виконавчі органи влади, найбільш публічною виявилася робота міського голови. Суттєво вплинула на рейтинг зміна рівня публічності депутатського корпусу Кіровоградської міської ради – він зріс з 42 % до 62%.

З публічністю у 63% міський голів Андрій Райкович поділив 7 місце у рейтингу з мерами Сум та Херсона (2015 рік – 6 місце, 65%). Міський голова щомісяця проводить прийом громадян, інформація про його діяльність систематично оновлюється на  сайті міської ради та публікується у ЗМІ, створено сторінку міського голови в мережі Facebook .  На відміну від попередніх років – на сайті міської ради почали розміщувати розпорядження міського голови.  

Натомість у 2016 міський голова році не звітував на відкритій зустрічі перед територіальною громадою. На веб-сайті не представлена інформація про помічників, радників міського голови (штатних та позаштатних) із зазначення контактної інформації та сфери їх відповідальності. Не запроваджена у Кропивницькому і система управління якістю (ISO, зовнішній аудит), яка діє в більшості обласних центрів України.

Рівень публічності виконавчих органів Кіровоградської міської ради був оцінений у 59% (2015 рік – 63%, 12 місце). Це поділене 10 місце у всеукраїнському рейтингу з такими містами як Чернігів та Чернівці.

На веб-сайті Кіровоградської міської ради наявна повна інформація про структуру та персональний склад виконавчих органів, його повноваження. Розміщено проміжні звіти про хід та виконання місцевих цільових програм поточного року, більш систематично публікуються нормативно-правові акти виконавчого комітету. У вільному доступі знаходяться всі рішення та документація виконавчих органів, оголошення про проведення земельних торгів, частково – інформація, що стосується регуляторної політики, громадських слухань, заключні звіти виконавчих органів ради про виконання місцевих цільових програм. Проте проекти рішень виконавчого комітету не завжди вчасно з’являються  на офіційній веб-сторінці ради. Опубліковано річні плани закупівель усіх структурних підрозділів ради, виконавчого комітету, комунальних підприємств, закладів культури та охорони здоров’я, освітній установ міста.

Натомість відсутня вичерпна інформація про більшість керівників виконавчих органів (відсутні біографічні дані та фотографія). Відсутня також інформація про членів виконкому (дата народження, освіта, досвід роботи, сімейний стан, судимість, фото).  

Виконавчі органи влади не звітують безпосередньо перед територіальною громадою, не всі їхні письмові звіти розміщено на сайті міськради. Кропивничани можуть безперешкодно бути присутніми на засіданнях виконкому.  На веб-сторінці ради розміщена не повна та не структурована інформація (керівники, контакти) про установи і заклади соціальної сфери (освітні, медичні заклади, соціальні служби, заклади культури тощо), що належать до сфери управління міської ради.

Запит на інформацію можна подати поштою, електронним листом, через телефон, в усній формі. Також на сайті є спеціальна онлайн-форма для подання запиту на інформацію. Виконавчі органи дотримуються термінів надання відповідей на запити.

У Кропивницькому якісно і системно функціонує Центр надання адміністративних послуг. ЦНАП має власну актуальну сторінку в Інтернеті, де можна знайти інформацію про послуги, що надаються виконавчими органами. В приміщенні Центру організовано електронну чергу.

Діяльність депутатського корпусу Кіровоградської міської ради за результатами вимірювання Індексу оцінено у 62%. Це 4 місце у рейтингу публічності(2015 рік – 42%, 15 місце, 2014 рік – 36%,16 місце). Зростання рейтингу публічності депутатів Кіровоградської міської ради пов’язаний зі зростанням практики звітування перед виборцями та запровадженням онлайн – трансляції пленарних засідань Кіровоградської міської ради.  На відміну від попередніх років, більшість депутатів міської ради повідомляють апарат ради про графік звітування та надають інформацію про результати таких звітів, зауваження і пропозиції, висловлених виборцями на адресу міської ради.

На веб-сайті ради можна ознайомитися лише зі списком з переліком депутатів. Біографічних довідок та фото, особистих сторінок місцевих обранців на сайті все ще немає.

Натомість на веб-сайті ради вчасно оприлюднюють більшість рішень, прийнятих на пленарних засіданнях міської ради, а також протоколи засідань ради. На веб-сайті наявна інформація про засідання постійних комісій,  їх проведення анонсується, постійні депутатські комісії оприлюднюють протоколи своїх засідань.

До недоліків у прозорості всього органу місцевого самоврядування можна віднести те, що на офіційному сайті ради не функціонує зручна система пошуку інформації, зокрема контекстного пошуку по усій текстовій інформації за ключовими словами, а також пошуку в базі даних нормативно-правових актів, що розміщені на сайті.  

Також в місті не існує програмного документу, який визначає пріоритетні напрямки розвитку сфери відкритих даних, а також  практики окремої процедури прийому міським головою ініціативних груп громадян чи інших груп інтересів (громадських об’єднань, профспілок, релігійних організацій тощо). Потребує суттєвого оновлення і Статут територіальної громади міста – в діючому не прописані процедури участі громади в житті міста. Окрім того, на сайті міської ради можна ознайомитися з оперативною інформацією про використання бюджетних коштів, натомість не розміщена зведена актуальна редакція бюджету Кропивницького.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар